Centrul rezidential "Sf. Anton"

Îl prețuim pe cel drag ție!

La începutul lunii mai 2015 am deschis Centrul Rezidențial ”Sf. Anton”, destinat persoanelor diagnosticate cu demență. Din păcate, aceste tipuri de afecțiuni conduc de cele mai multe ori la pierderea totală sau parțială a capacităților de autoconducție și autoîngrijire. Astfel, bolnavii au nevoie de supraveghere permanentă și ajutor în desfășurarea activităților cotidiene, precum toaleta personală, îmbrăcatul, alimentația etc.

Diagnosticul de demență este stabilit de către medicul psihiatru, în urma consultului psihiatric, a evaluării psihologice și a unor explorări paraclinice. Cea mai frecventă cauză de demență la vârstnici este boala Alzheimer, iar cea de-a doua este adesea dată de patologia vasculară. Frecvent, cele două patologii sunt asociate. Persoana diagnosticată cu demență prezintă deficit de orientare temporo-spațială, deficit de atenție și memorare, capacități de autoconducție și autoîngrijire reduse, interes din ce în ce mai scăzut pentru activitățile sociale. În funcție de forma și evoluția bolii, manifestările pot fi: agitație, agresivitate, idei delirante, halucinații șamd.

O astfel de boală îi poate împovăra extrem de mult pe cei afectați direct, dar și pe membrii familiilor acestora. Dincolo de suferința efectivă datorată modificărilor de comportament prin care bolnavii trec, intervine și necesitatea modificării complete a programului celor dragi, care trebuie să le asigure asistență neîntreruptă.

Tratamentul antidemențial poate ameliora simptomatologia și încetini evoluția bolii, dar nu există în prezent un tratament curativ. Tocmai din aceste motive, în stadiile avansate ale bolii se recomandă internarea într-un centru specializat, unde se oferă asistență medicală permanentă. Cu acest gând, ne-am extins și am dezvoltat Centrul Rezidențial ”Sf. Anton”, special creat pentru pacienții care suferă de astfel de afecțiuni.

Echipa noastră înțelege cât pot fi de dificile astfel de momente. Din respect pentru bolnavi, dar și pentru familiile lor, întreaga echipă a centrului depune toate eforturile pentru a le asigura tuturor celor afectați o calitate cât mai bună a vieții.

Centrul Rezidențial ”Sf. Anton” asigură un climat psiho-protectiv, personalul medical și auxiliar având experiență în îngrijirea persoanelor cu acest diagnostic. În cadrul unității, pacienții găsesc alinarea de care au nevoie, beneficiind de serviciile unei echipe bine pregătite să le vină în întâmpinarea nevoilor și dorințelor, dar și de un spațiu dotat cu toate facilitățile pentru a le asigura un nivel ridicat de confort.

În cadrul centrului respectăm dreptul la o viață cât mai bună a tuturor pacienților, indiferent de stadiul bolii. Ne preocupă o îngrijire completă a acestora și le oferim mai mult decât un simplu tratament medical. Din aceste motive, am creat un proiect integrat care abordează cât mai multe din aspectele vieții unei persoane obișnuite. De la locație până la dotări, fiecare element a fost atent ales cu acest scop.