COVID-19 (devenit ulterior SARS-CoV-2) este un virus ce face parte din grupul coronavirusurilor, un grup extins de virusuri care infectează atât animalele cât și oamenii. Aceasta tulpină a fost identificată pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (orașul Wuhan, provincia Hubei) și nu fusese identificată anterior la om.
Pandemia de coronavirus este o epidemie aflată în curs de desfășurare pe teritoriul României cauzată de noul coronavirus 2019-nCoV (SARS-CoV-2), virus care provoacă o infecție, care poate fi asimptomatică, ușoară, moderată sau severă. În timp ce majoritatea persoanelor cu COVID-19 au o boală necomplicată sau ușoară , altele vor dezvolta forme severe care necesită oxigenoterapie și aproximativ 5% vor necesita tratament într-o unitate de terapie intensivă. Cei mai mulți bolnavi în stare critică vor necesita ventilație mecanică. Cel mai frecvent diagnostic la pacienții cu infecții severe cu COVID-19 este pneumonie severă.
Modalitate de transmitere COVID-19:
Virusul se transmite prin picăturile eliminate de persoana infectată atunci când tușește, strănută sau chiar vorbește, dacă cei din jur nu respectă o distanță de minim 1,5 metri. Persoanele infectate asimptomatice par a reprezenta agentul transmițător cel mai activ la ora actuală dacă nu sunt respectate măsurile de izolare și/sau distanțare socială impuse de autorități. Virusul poate supraviețui în mediu de la câteva ore la câteva zile, în funcție de suprafață și condițiile de mediu și se poate transmite prin atingerea suprafeței contaminate. Atingerea cu mâna a suprafeței contaminate și ulterior atingerea gurii, nasului sau ochilor cu mâinile neigienizate transmit eficient infecția.
(Sursa: O.B.B.C.S.S.R -Ghid practic orientativ pentru testarea de laborator in COVID-19)
Unii pacienți mai pot prezenta: diaree, dureri de cap, congestie nazală sau dureri în gât . Aceste simptome sunt de obicei ușoare, cu debut treptat.
Exista posibilitatea ca o parte dintre persoanele care sunt infectate sa nu prezinte semne si simptome, ceea ce face imposibil de stiut cate persoane au fost de fapt infectate cu noul coronavirus atata timp cat testarile de tip RT-PCR se fac la persoane simptomatice. Este important sa se cunoasca daca o persoana care nu a avut semne de boala, a fost anterior infectata. Se poate urmari astfel raspandirea bolii, dar se poate afla si daca persoana si-a dezvoltat un raspuns imun si este este protejata de infectie.
Testele serologice - care detecteaza raspunsul imun al organismului uman la infectia cu noul coronavirus SARS-CoV-2 - pot confirma sau infirma prezenta anterioara a infectiei.
Evolutia infectiei cu SARS-CoV-2:
Anticorpii de tip IgM sunt detectabili în serul pacienților începând cu ziua 5-7 de la debutul simptomelor și încep să scadă la 10-14 zile după debutul simptomelor. Anticorpii de tip IgG devin detectabili în ser începând cu zilele 10-14 după debutul simptomelor și persistă, conferind imunitate pe termen lung.
(Sursa: O.B.B.C.S.S.R -Ghid practic orientativ pentru testarea de laborator in COVID-19)
Un rezultat pozitiv pentru anticorpii de tip IgG și negativ pentru anticorpii IgM, este sugestiv pentru o infecție anterioară cu SARS-CoV-2. Un rezultat negativ (pentru anticorpii IgM și IgG) nu exclude infecția cu SARS-Cov-2.
Un rezultat negativ (pentru anticorpii IgM și IgG) nu exclude infecția cu SARS-Cov-2. Detecția anticorpilor specifici anti SARS CoV2 de tip IgM (suportul răspunsului imun primar) va permite evidențierea infecțiilor acute, însă cu un interval timp de latență (minim 7 zile post infecție). Anticorpii de tip IgG apar la aproximativ 14 zile de la momentul infecției si pot persista o perioada îndelungată.
Un rezultatul pozitiv pentru anticorpii de tip IgM și negativ pentru anticorpii IgG este sugestiv pentru o infecție acută sau un contact recent cu SARS-CoV-2. Un rezultat pozitiv trebuie sa fie interpretat în context clinic și confirmat prin metode superioare. Un rezultat pozitiv ar putea fi determinat și de o reacție încrucișată cu virusul respirator sincițial sau cu alte Coronavirusuri.
(Sursa: O.B.B.C.S.S.R -Ghid practic orientativ pentru testarea de laborator in COVID-19)
Dacă prezentați simptome (febră ridicată, tuse, dificultăți de respirație, durere musculară) sau ați intrat în contact cu o persoană suspectată de infecție COVID-19, apelați medicul de familie sau 112. Specificați acest lucru dispecerului. Izolați-vă la domiciliu și evitați contactul cu alte persoane până la sosirea ambulanței.
Telefon fix 0332.882.865 (interior 103)
Fax: 0332.882.932
Mobil: 0788 240.531
E-mail: secretariat@recumedis.ro; laborator@recumedis.ro
Programul de recoltare al laboratorului este urmatorul:
Luni-Vineri: Recoltare analize uzuale: 8:00 – 11:00
Închis pentru dezinfecție: 11:00 – 11:30
Recoltare analize teste SARS-CoV-2: 11:30- 14:00
Închis pentru dezinfecție: 14:00 – 14:30
Eliberare rezultate analize: 14:30-16:30