Hipoglicemia se datorează insuficienţei aportului de glucoză la nivelul neuronilor, glucoza fiind sursa energetică primară a creierului.
Cauze: omiterea sau întârzierea unei mese, modificarea alimentației fără acordul dieteticianului, practicarea unei activități fizice intense etc.
Semne clinice:
-
- transpiraţii;
- tahicardie;
- anxietate (neliniște);
- tremor;
- tulburări vizuale (înceţoşarea vederii);
- agitație psiho-motorie.
Conduita:
-
- eliberarea căilor aeriene dacă este inconștient;
- supravegherea continuă;
- dacă starea de conștientă permite se asigură aport de zahar pe cale orală (o linguriţă de zahăr cu puţină apă);
- anunțare 112.
Hiperglicemia este rezultatul deficitului de insulină cu creşterea moderată sau severă a glicemiei.
Cauze: nerespectarea tratamentului și/sau a regimului alimentar, sedentarismul sau oboseală/stres cronic.
Semne clinice:
-
- anorexie (lipsa poftei de mâncare);
- greţuri;
- vărsături;
- sete;
- dureri abdominale;
- halenă acetonică (miros de mere putrede sau borhot);
- limbă uscată.
Conduita:
-
- eliberarea căilor aeriene daca este inconștient;
- supravegherea continuă;
- anunțare 112;
- nu dați lichide și mâncare dacă victima este inconștientă, dacă are convulsii sau dacă varsă.
Material realizat de Departamentul Consultanță al S.C. IAȘISTING GRUP S.R.L. 2019 | Acest material are caracter tehnic de informare și instruire în domeniul Securității și Sănătății în Muncă și Situațiilor de Urgență, fiind avizat de către Inspecția Muncii - Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași cu avizul nr.1 din 29.09.2017 și este proprietatea IAȘISTING GRUP, marcă înregistrată nr. R075881, fiind protejat de Legea dreptului de autor, legile referitoare la mărci și proprietatea intelectuală. | Utilizarea/multiplicarea și distribuirea neautorizată a acestuia va atrage după sine tragerea la răspundere conform legislației în vigoare. | Fotografiile folosite au caracter ilustrativ. Sursa: Google Images.